Horchata de arroz y almendras - napój mleczny z Hiszpanii
50g migdałów
200g suchego białago ryżu
1 laska cynamonu
4 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 szklanki cukru
Niezwykla popularny w Hiszpanii napój, który idealnie sprawdza się w gorące dni, a także może być przyjemnym dodatkiem do śniadania.
Istnieją różne wersje napoju, w zależnosci od dostępności składników bądź regionu, w którym jest przyrządzany. Jako baza moga służyć również ziarna sezamu, jęczmień czy bulwy migdałów ziemnych.
Zalewamy ryż, migdały i laskę cynamonu dwiema szklankami wody i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia wyciągamy cynamon, a miksturę blendujemy przez 5 minut, aż stanie się gładka.
Następnie dodajemy kolejne dwie szklanki wody i miksujemy jeszcze kilkanascie sekund.
Płyn przelewamy przez ściereczkę, aby oddzielić resztki ryżu i migdałów od napoju.
Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy, aż składniki się połączą. Napój powinien przypominać konsystencję mleka, a jeśli jest za gęsty, trzeba dodać jeszcze trochę wody.
Można przechowywać go w lodówce przez kilka dni.
Podajemy go z lodem, posypujemy odrobiną cynamonu.
Przepis pochodzi z czasopisma Vege nr3/2012, a autorką przepisu jest właścicielka bloga:
www.ilovetofu-cb.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz