Przepis ze strony: http://www.rawon10.com/
Sernik bez pieczenia z wisniami
ciasto:1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli
szczypta soli
nadzienie:2 szklanki migdałów, namoczone i (opcjonalnie) sparzone
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki syropu Agawy
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki wody (do blendowania)
polewa:1/2 szklanki wiśni
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki całych wiśni
W robocie kuchennym zmiel migdały na grubo. Dodaj daktyle i miel, aż mieszanina będzie połączona/sklejona razem. Wyłóż ciasto na dno i po bokach ośmiocalowej tortownicy. Dobrze uciśnij.
Na nadzienie, w robocie kuchennym zmiel namoczone migdały na drobno. Dodaj sok z cytryny, Agawę, wanilię i sól, miksuj, dodawaj wody w razie potrzeby. Wlej masę na przygotowane ciasto i wygładź. Przykryj i włóż do zamrażarki do stwardnienia.
Na polewę, w blenderze, zmiksuj wiśnie, daktyle i sok z cytryny, zmiksuj na bardzo gładko. Zmieszaj z całymi wiśniami i wyłóż na górę zamrożonego ciasta. Przykryj i zamrażaj aż do utwardzenia.
Przed spożyciem, najmniej 20 minut wcześniej wyjmij z zamrażarki, pokrój na kawałki przed rozmrożeniem.
1 szklanka daktyli
szczypta soli
nadzienie:2 szklanki migdałów, namoczone i (opcjonalnie) sparzone
1/4 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki syropu Agawy
1 łyżeczka wanilii
szczypta soli
1/2 szklanki wody (do blendowania)
polewa:1/2 szklanki wiśni
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki całych wiśni
W robocie kuchennym zmiel migdały na grubo. Dodaj daktyle i miel, aż mieszanina będzie połączona/sklejona razem. Wyłóż ciasto na dno i po bokach ośmiocalowej tortownicy. Dobrze uciśnij.
Na nadzienie, w robocie kuchennym zmiel namoczone migdały na drobno. Dodaj sok z cytryny, Agawę, wanilię i sól, miksuj, dodawaj wody w razie potrzeby. Wlej masę na przygotowane ciasto i wygładź. Przykryj i włóż do zamrażarki do stwardnienia.
Na polewę, w blenderze, zmiksuj wiśnie, daktyle i sok z cytryny, zmiksuj na bardzo gładko. Zmieszaj z całymi wiśniami i wyłóż na górę zamrożonego ciasta. Przykryj i zamrażaj aż do utwardzenia.
Przed spożyciem, najmniej 20 minut wcześniej wyjmij z zamrażarki, pokrój na kawałki przed rozmrożeniem.
Smacznego!
Oryginał: tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz